Török Géza

A Budaörsi Sinfonietta művészeti vezetője

25 éven át volt a Magyar Állami Operaház dirigense, koncerten vezényelte Magyarország szinte minden jelentős zenekarát. Feladatának tekintette kortárs zeneszerzők műveinek megszólaltatását, így sok szimfonikus jellegű mű ősbemutatója is a nevéhez fűződik. Liszt Ferenc- díjas (2009), kétszeres Artisjus-díjas, a Komor Vilmos-emlékplakett birtokosa. E tudás és tapasztalat birtokában vette át a VIVART Budaörsi Sinfonietta művészeti vezetését, hogy a város közönségének „helybe hozza” a zeneirodalom legnagyobb alkotásait.

A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolát zongora-, ütő- és zeneszerzés szakon végezte. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián 1977-ben karvezetői és felsőfokú zenetanári diplomát szerzett, majd 1981-ben karmesteri diplomát.

1982-ben posztgraduális képzésben vett részt a bécsi Zeneművészeti Főiskolán. 1981-től 1984-ig a debreceni Csokonai Színház operatársulatának karmestere, 1982-86 között a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vezetője volt.

Vendégszerepelt Európa számos országában, az Egyesült Államokban és Japánban. Olyan hírességekkel lépett fel, mint pl. Montserrat, Luciano Pavarotti, Ruha István, Kovács Dénes, Jandó Jenő, Rost Andrea, Tokody Ilona, Melis György.

2007 óta dolgozik Budaörsön olyan ambiciózus muzsikusokkal, akik helyben lakó vagy helyben dolgozó művészek. Először vonószenekari formációban léptek közönség elé, aztán bővült a repertoár. Török Géza külön érdeme, hogy az általa megteremtett szimfonikus pódiumon helyet biztosított a városban és a környező településeken működő, magas színvonalon megszólaló amatőr énekkaroknak, felejthetetlen estekben részesítve a közönséget.

Elsőként vette birtokba klasszikus zenei célokra a Budaörsi Városi Sportcsarnokot és bizonyította be, hogy egy ilyen műfajidegennek tartott környezet némi ráfordítással emlékezetes hangversenyhelyszínné alakítható, és egyszerre csaknem ezer emberhez jutatták el a zene örömét.

A budaörsi zenebarátok magukénak érzik és szeretik az általa dirigált VIVART Budaörsi Sinfonietta-koncerteket.

Török Géza karmester jelenléte és munkássága új fejezetet teremtett Budaörs kulturális életében.

Forrás: https://www.budaors.hu/